Kommentti olisi kiva yllätys vieraillessasi blogissani.

lauantai 13. heinäkuuta 2013

Värjäys vielä vaiheessaan....

Isoon minigrip pussiin on laitettu 100 g lampaan villalankaa kosteana ja alunapuretus tehtynä. Sekaan on sitten laitettu keitettyjä tavan sipulinkuoria, kokenellia hiputtain ja sitten krappi+veriseitikki -sekoitusta (osa siitä viime syksystä jemmattu, olipa muuten tuoksut yäk!). Nämä värjäysaineet on sitten sekoitettu joukkoon sekaisin että saataisiin mahdollisimman paljon lankojen väliin myös. Sen jälkeen puristellaan ilmat pois eli tehdään tyhjiö, pussi kiinni ja pidetään 2 viikkoa jääkaapissa päivittäin käännellen ja puristellen. Sen jälkeen on huuhtelujen vuoro eli aika roskaista touhua. Tämä värjäys on nimeltään kontaktivärjäystä ja ihan muuten mielenkiintoistakin. Mielenkiinnolla odotellaan sitten mitä valmistuu. Tämän yhden pussin tein minä ja sisko tekee monet näitä, kun ei tavallista värjäystä nyt halunnut.


kontaktivärjäys

Seuraavassa kuvassa on sistteh ohdakkeista tehty liemi, aika iso nippu eilen kerättiin ja laitettiin kattilaan pilkottuna ja kuumaa vettä päälle. Tänään sitten keiteltiin. Väri on sellainen nätin vihreä, Nallea olen laittanut tähän ja sitten laitoin vielä lampaan villalankaa myös vyyhdin.

ohdake

Tässä sitten nähtävillä millainen liemi tuli viime vuoden krappi+veriseitikkijätöksistä lisättynä vielä tuoretta krappia. Liemi on sakea, mutta hyvin tuohon Nalle-lankaan kumminkin imeytyi.

krappi-  ja veriseitikkijämät lisättynä sekaan tuoretta krappia

Tässä sama lanka näin nostettuna eli jännän punaisen ruskeaa näyttäisi tulevan mutta tuleeko mitä kun huuhdellaan tänä iltana. Huomenna kommenttia näistä värjäyksistä lisää


Tämä oli meille yllätys, tavallista keltaisen sipulin kuoria vanhojakin osa, keiteltiin pienessä määrässä vettä kun haluttiin niitä sipulinkuoria kontaktivärjäykseen. Alunan laittamisen jälkeen liemen väri muuttui totaalisesti aivan mahtavaksi väriksi, Nallea valkeana ja siskolikan vihreä lanka seassa myös. Värjäystuloksia odottellaan tiiviisti mitä saadaan....
keltaiset sipulin kuoret

Tämä mukavan värinen on sitten kokenellista, väri on voimakas. Mutta odotellaan huuhtelutuloksia huomiseen...
kokenellista

Tämä yllätys on sinipuusta tehty liemi ja lankana Nalle valkoinen, ilman alunaa haluttiin kokeilla ja sitä kautta sitten värikestävyys sukkien muodossa että kestääkö väri...

sinipuusta

Eli tänään ollaan keitelty liemiä ja vielä on tulossa kultapiiskusta, viime syksyn käävistä (jotka olivat erittäin tiiviissä sankossa vedessä lillumassa, väri ihanan keltainen liemessä, vettä jouduttiin lisäämään sitten koska käävät oli imeneet vettä itseensä aika paljon) ja viimeisenä tuijan kävyistä tehdään vielä liemi.

Huomenna saatte nähdä sitten värjäystulokset, jännityksellä odotamme täällä ainakin minä ja sisko.

9 kommenttia:

 1. Ensi vaikutelma on, että todella hienon värisiä lankoja on tulossa.

  VastaaPoista
 2. Aiaiaiaiaiii, mie ihan kihisen uteliaisuudesta, noiden lankojen suhteen, upeita sävyjä tulossa. Miun tekis mieli kokeilla raparperin juurta, ootko kokeillut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kokeillut juurilla, mutta olen lukenut ett niilläkin voi värjätä... pitää laittaa harkintaan

   Poista
 3. Tuo on varmaan jännää puuhaa. Tekis mieli joskus itsekkin kokeilla.
  Jääkaapille ei sitten passaa pimeässä mennä ettei tule vahingossa popsineeksi lankoja =)

  VastaaPoista
 4. Ihania värejä näkyy tulevan! Sinäkin näemmä saat ohdakkeella vihreää. Minä kokeilin ja tuli hyvin hailakan harmaata, sellaista "ei-minkään-väristä" oikeastaan. Kosotätihän oli saanut kans ohdakkeella vihreää. Tuohon raparperiasiaan kommentoin, että itse kokeilin raparperin varsilla, ja niillä en saanut oikeastaan minkäänlaista väriä tarttumaan, vaikka osassa oli vähän sitä juuriosaakin mukana. Niistäkin tuli lähinnä sellaista "ei-minkään-väristä" hailakkaa beigeä. Blogiin tulossa kuvia lähiaikoina näistä kokeiluista...

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoista... voi että t uo on varmaan mukavaa hommaa...:)
  Jännityksellä odottelen valmiita lankoja !

  VastaaPoista
 6. No huhhuh!! Ihan hiki tulee jo lukiessa!!! Olet oikein tehtaillut noita värjäyksiä!!!!
  Jännittävää nähdä langat sitten valmiina......

  VastaaPoista
 7. Oi kuinka ahkerana olette touhuilleet väripatojen ääressä. Mielenkiintoista puuhaa varmaan aina katsoa mitä padasta keittämisen jälkeen paljastuu. Itse olen vain laiska harrastelija joka touhuilee vain noiden happovärien kanssa aina välillä. Vaikuttaa aika Pro touhulta tuo luonnon aineiden kanssa värjäily. Lisäksi se taitaa olla sellaista myrkynkeittoa että täytyy touhuta ulkona ja se ei ole minulle mahdollista asuinpaikan vuoksi. Innolla odotan jatkoa ja lankakuvia : )

  VastaaPoista
 8. Kontaktivärjäystä ei ole noin vielä tullut kokeiltua, pitääpä testailla. :)

  VastaaPoista