Kommentti olisi kiva yllätys vieraillessasi blogissani.

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Värjäysviikonloppu ja värisieniä

Sitä tuli vietettyä viikonloppua kotimaisemissa ja eipä joenrannalla värjätty vaan siinä mökin pihalla oli 5 keitinpaikkaa ja puut lähellä ja vettä myös. Tänä aamuna vielä laitettiin muutamia värjäyksiä tulemaan joten muutamat vyyhdit vielä huuhdoin kotona. Mutta tuli kokeiltua sitten toistakin tapaa värjätä orakkaista väriä. Oli uutena myös tarhakäenkaalia. Löydettiin paljon veriseitikkiä, sitten limanuljaskaa, onneksi sisko tunnisti sen niin sitäkin ihan mukavasti, olivat pussissa vähä nuhjaantuneet. Mutta mielenkiinnolla niitä sitten kokeilen värjäykseen. Erilaisia seitikkejä, kantokääpiäkin mukana. 


Yläpuolen kuvasta ylärivillä värjäykset vasemmalta:
- keittelin kotona ennen lähtöä keltaisia seitikkkejä ja niistä tämä yksi vyyhti, puretus aluna, lankana 7-veikka
- seuraavat kolme vyyhtiä erittäin voimakas verihelttaseitikkien lakkien väri, lankana 7-veikka 150 g l.valk.
- seuraavat 3 vyyhtiä on veriseitikkivärjäyksellä 150 g l.valk. 7-veikkaa, erittäin voimakas väri saatiin, kaunis
- alarivissä sitten vasemmalta tarhakäenkaalilla värjättyä n. 100 g 7-veikkaa l.valk., väri oli molemmille yllätys ja miten se muuttui päivänvalossa
- pieni vyyhti on värjätty herkkutattiliemessä koko sieni 7-veikkaa
- 2 seuraavaa vyyhtiä on sitten 2 jälkiväri verihelttaseitikin lakeilla ja tämä on kotona värjätty mutta huuhtelin vasta tänään ja lankana oli Nallea 100 g l.valk.


Yläpuolen kuvassa on vasemmalta:
- verihelttaseitikin 1. jälkiväri ja lankana Nallea l.valk. 100 g
- seuraavat 2 vyyhtiä ovat sitten Aapeli lankaa joka ostettu Kuje-lankakaupasta (ei täyttä villaa) 200 g l.valk. ne olivat veriseitikki ja verihelttaseitikin lakkiliemen sekoituksessa, kaunis oranssi sävy
- Aapeli lankaa edelleen 100 g l.valk. oli kantokääpä liemessä jossa ph:ta nostettiin kidesoodalla (ohjeet Karoliina Tetrin uudessa sienivärjäys -kirjassa, erittäin hyvä kirja) ja sitten laskettiin värjäystä varten etikalla, kaunis beige
Tässä kuvassa on sitten sitä kaksoisvärjäystekniikkaa mitä Karoliina Tetrin kirjasta löytyy orakkaiden kohdalta:
- vasemmalta kidesoodalla nostettiin jonkun orakkaan ph:ta (en ole tarkistanut nimeä vielä), laitoin siihen liemeen 50 g pikkusiskoa l.valk. tuli kaunis vaalea harmaa (olisi pitänyt ehkä laittaa enemmän kidesoodaa, kaikki mututuntumalla tehty kun ph-nauha jäi kotiin)
- tuo tumman ruskea on sitten se että laskettiin ph:ta etikalla, reilu loraus ja siinä on n. 50 g l.valk. Nallea tuli kaunis tumman ruskea
- seuraava on männynsuomuorakasliemi, jossa ph:ta nostettiin kidesoodalla, siihen tuli vivahteita vihreästä mutta vaaleampi sävy (kuvat ei tee oikeutta) lankana pikkusisko 50 g l.valk
- viimeisenä rivissä on että laskettiin tätä liemen ph:ta reilu loraus etikkaa ja siitä tuli kaunis väri myöskin ja lankana Nallea 50 g l.valk.


Tehtiin lähimetsistä löydöksiä sienten suhteen  eli limanuljaskaa löydettiin mukava määrä, harmi että vähän nuhjaantui matkalla kotiin, mutta täytyy huomenna sitten siivoilla jalat ja lakit erilleen. Erittäin limainen sieni ja nyt osaan itsekin löytää tätä sientä.


Tässä on monenlaisia seitikkejä on keltaista ja sitten verihelttaseitikkiä pussillinen jonka keräsin matkan varrelta. Menomatkalla keräsin niitä orakkaita ja sitten löytyi iso kantokääpä, samettijalkaa mukavan kokoista. Eli on ollut erittäin mukava viikonloppu, vanha Pulla oli mukana seurana ja nautti olostaan maalla kun ei ollut muita kotikoiria häsläämässä siinä sivussa. Paljon tuli liikuttua ja parannettua maailmaa. Näistä asioista minä nautin tosi paljon. Ilomantsissa on siskolla käsitöihin liittyvä näyttely, laittaa esille nahkatöitä mitä teki Ivalossa ja muita käsitöitään, meni sinne minunkin tekemiä neuloksia värjätyistä langoista myös. Meitä yhdistää tosi vahvasti tämä käsityöpuoli, olen iloinen siitä, että arkeen saa vaihtelua näissä merkeissä.

Eli vielä on reilu viikko aikaa osallistua arvontaani, onnea arvontaan, palkinnot ovat pääasiassa sitten käsitöihin liittyvää yms. Kunhan sitten arvon ja näen kuka voittaa, pystyn paremmin vielä suunnittelemaan palkinnot.


11 kommenttia:

 1. Kyllä on upeita värejä!
  Olipa mielenkiintoista tuo kaksoisvärjäystekniikka, tapahtuuko se tosiaan vain kidesoodalla ja etikalla ph:ta nostamalla ja laskemalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllläpä vain tapahtuu ja ohjeet löytyvät siitä Karoliina Tetrin kirjasta värjäämme sienillä uusin.

   Poista
 2. Kauniita värejä olet saanut lankoihisi. Minulle aivan vieras aihealue.

  VastaaPoista
 3. Voi Armi,nyt oot saanu kyllä mahtavia värejä, aivan mielettömiä.
  Tuohon Tertin kirjaan pitää talven aikana tutustua, vaikuttaa mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
 4. Ihan uskomatonta miten kauniita sävyjä saat aikaan. Todella ihania värejä :)
  Mukavaa viikkoa ♥

  VastaaPoista
 5. antoisa viikonloppu kaikinpuolin! värisaldo mahtava ja viel sieniäkin kotiin viemisiksi. yhdessä oloa mieluisan tekemisen parissa sisaren kanssa kotimaisemissa, mikäpä voisi enää ollan sen mukavanpaa. Juuka on myös minulle tuttua seutua, olemme olleet siellä myös pyöräretkellä nuoruudessa, olipa huimaa lasketella Kolilta alas, silloin ei vauhti viel päätä huimannut;)
  ps limanuljaska kantsii putsata limasta jo metsässä, muuten tahrii kaikki paikat. sieni on parasta nylkeä tekemällä ristiviilto lakkiin ja vetää limainen pinta irti veitsellä, samoin jalan limakerros hyvä raaputtaa pois. itse olen kuivannut kaikki löytämäni limanuljaskat kuten muutkin värisienet, kun en täl erää ehdi lainkaan viel värjäämään.

  VastaaPoista
 6. Ihania punaisia, vaikka kaikkihan nuo sinun lankasi ovat niin kauniin värisiä. Olet sinä vaan taitava ja ahkera värjäri :)

  VastaaPoista
 7. Ihania punaisia, vaikka kaikkihan nuo sinun lankasi ovat niin kauniin värisiä. Olet sinä vaan taitava ja ahkera värjäri :)

  VastaaPoista
 8. Wautsi miten hienon värisiä lankoja!!!
  ps. mistähän se arvonta löytyy...?

  VastaaPoista