Kommentti olisi kiva yllätys vieraillessasi blogissani.

maanantai 7. lokakuuta 2013

Kantokääpävärjäyksen väritTäytyy sanoa että tulipa mielenkiintoinen värjäystulos, en ole näin vahvoja värejä saanut ennen kun olen käävillä värjännyt. Mutta värjäreille voisin kertoa että kannattaa värjätä tällä kantokäävällä.

Eli minulla oli 10 litran teräskattila täynnä pilkottua tuoreita kantokääpiä, laitoin ne likoamaan illalla kuumaan veteen (vesi hanasta). Seuraavana päivänä keittelin ensin tunnin ja sen jälkeen nostin ph:n n. 9-10 kidesoodalla ja sen jälkeen keitin uudelleen tunnin. Sen jälkeen siilasin ja laskin ph-arvon etikalla n. 5-6 ja aloin värjäämään, en muuten tainnut laittaa edes alunaakaan sinne joukkoon. Värjäsin tunnin ajan ja jätin sitten langat kattilaan ja annoin olla yön yli kunnes tänään sitten illalla huuhtelin ihan kylmällä sadevedellä enkä mitään etikkaa laittanut.

Tässä on muuten minun viimeinen värjäystekstini tältä syksyä, niistä en enää kirjottele tänne, vaan värjäilen ihan rauhassa yksinäni mitä vielä voin tänä syksynä tehdä ja nautin syksystä täysin siemauksin.
Kuten sanottu, alkukesä meni niin että värjääminen ei hotsittanut, vaan siihen tarvittiin ns. tyrkkäys, mulle tämä on iloa tehdä käsillä ja nähdä mitä värejä syntyy, mitä värejä ei todellakaan kaupasta saa, tämä on MINUN HARRASTUKSENI kuten kenellä tahansa on virkkaaminen tai neulominen toinen toistaan ihania juttuja. Näitä juttuja ei voi oikein talvella harrastaa sen takia tämä kesän ja syksyn aika on aivan mahtavaa.
Tässä minun vuodatukseni mutta näillä mennään eteenpäin, bloggaan kuitenkin mutta ihan toisia juttuja eli näitä neulomisjuttuja sitten värjätyistä langoistakin.

Mutta kaikille oikein mukavaa viikkoa ja lämpöisiä ajatuksia:)

8 kommenttia:

 1. Upeat on värit,pitääpä tutkailla noita kääpiä. Voihan niitä varmasti kuivatakkin, ja keitellä sitten keväällä.

  VastaaPoista
 2. Niin kauniita sävyjä taas. Tuohon hullutukseen mie en kyl uskalla. Pelkään et se vie mennessään enkä muuta enää sitten ehdi tekemään. Vaikka niin kauniita lankoja saisinkin.

  VastaaPoista
 3. Jopa olet saanut tosi hyvät värit, onnea!

  VastaaPoista
 4. Upeat värit langoissa. Nyt jään sitten odottamaan, mitä ihanaa sinun värjäämistäsi langoista talven aikana valmistuu.

  VastaaPoista
 5. Tykkään hurjasti näistä sinun sävy-sävyyn vyyhdeistäsi :)

  VastaaPoista
 6. Upeita värejä jälleen langoissasi!! Kysymys: kuoritko kantokäävästä sen hartsikerroksen pinnasta ennen pilkkomista? Luin vaan jostain.....
  Ja huomenissa värjätään niillä v-heltoilla!!!!!

  VastaaPoista
 7. Kiitos, kun jaksoit vastata!!! Ja taulakääpävärjäystuloksia odottelen ......

  VastaaPoista
 8. Kiitos että olet jakanut värjäyksesi tulokset meille muille ihasteltaviksi. Jonkinlaisen värjäyskipinän olet saanut syttymään...

  VastaaPoista