Kommentti olisi kiva yllätys vieraillessasi blogissani.

tiistai 9. lokakuuta 2012

Marja-aronian marjoilla värjäystä

Sunnuntaina keittelin marja-aronian marjoja väriliemeksi, omista puskista keräsin n. 15 litraa marjaterttuineen ja keittelin sitten reilut pari tuntia suolan kanssa, laitoin ihan kunnolla suolaa sekaan. Tuli erittäin vahva väri, josta todiste tekstin alapuolella kuvassa.
 
 

Eli eilen maanantaina värjäsin keskeltä 6 vyyhtiä (l.valk. 7-veikka 300 g) hieman vaaleammat ovat ensimmäisestä värjäyskerrasta, reilu loraus etikkaa ensimmäiseen huuhteluveteen. Sitten saikin huuhdella aika kauan. Vasemmalla on toinen värjäyskerta (150 g valk. 7-veikka) eli värjäsin eilen ja jätin sitten yöksi vielä liemeen ja tänään töistä tultua sitten huuhtelin, reilu loraus etikkaa ja huuhteluvesi aika äkkiä muuttui kirkkaammaksi kuin ensimmäisellä kerralla.

Oikean puoleinen harmaa vyyhti on sunnuntain samettijalan keitoksista eli laitoin jäähtyneeseen liemeen illalla l.valk. 100 g bambusukkalankaa ja jätin yöksi, eilen sitten töistä kotiin tultua huuhtelin ja ei nimeksikään lähtenyt väriä. Tykkään todella paljon tuosta harmaasta väristä.

9 kommenttia:

 1. Voi että, nyt sie vasta komiaa väriä oot saanu.
  Mitä varten sitä suolaa laitoit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen löytänyt jostain sen ohjeen että lisätään suolaa, mutta tarkemmin en muista että miksi, Hattiksen sivuilla on myös marja-aroniavärjäystä mutta sieltäkään ei selviä että minkä takia suolaa lisätään. Tämä on onnistuneempi värjäyskokeilu marja-aronian marjoilla parin vuoden takaiseen kokeiluun, koska marjat oli tällä kertaa kypsät ja värit ovat noin hyvät.

   Poista
 2. Nämä on kyllä ihanan värisiä.
  Näen oikein sielunisilmillä lopputulokset :)

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos. Vielä on lientä tähteenä ja lisää lankaa pitää laittaa siihen...

   Poista
 4. Kylläpä on kauniit värit marja-aronialla! Vaatii tuo marja nähtävästi sen suolan käytön ja sen että on kunnolla kypsiä. Tuohan voisi liemenä ja keitettyinä marjaperkeinä sopia hyvin myös minigip pussiin tai muovi rasiaan, kenties miten kivoja värejä tulisi,hmm. kävisiköhän kaveriksi kurkuma? Tai sinipuu? Voisi hauskoja yhdistelmiä tehdä. Liittyiköhän tuo suola siihen että ph muuttuu? en kyllä varmasti muista. T siskolikka

  VastaaPoista
 5. Voe tauti, miten upeita! Kasvivärjäykset on siinä mielessä jännittäviä, että tuntuu, että kaikki sopii yhteen. Itse olen värjännyt lupiinilla lempparivärini, niin ja kokenillista tuli myös makeita. Se ei vaan tuntunut samanlaiselta värjätä, kun ei ollut itse kerättyä värjäysaines.
  Koukuttavaa, eikö olekin?

  Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tämä on vienyt mun koko käteni... nyt olen todellakin värjännyt enemmän sienillä tänä syksynä, mutta ensin sitä aloitellaan kasveilla kunnes noi sienet nousee... monta uutta väriä olen oppinut mistä mitäkin saa. Värjäilen siihen asti kunnes lumet alkaa tulemaan... vaikkakin mies jo valittaa että polttopuuta menee.....

   Poista