Kommentti olisi kiva yllätys vieraillessasi blogissani.

sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Värjäyksestä ja valmistunutta neulerintamalla


Värjäyksestä sen verran että yläpuolen kuvassa on oranssiorakkaiden kaksoisvärjäystekniikalla värjäys eli oikean puoleisen ph nostettiin 9:ään keiton jälkeen ja värjättiin tunti siinä tätä lankaa. Vasemman puoleisen taas puolestaan laskettiin ph 5:een ja tässä se lanka värjättiin tunti. Tässä ei kunnolla värieroa huomaa mutta kumminkin eroa on ja eri sävyä mitä yleensä olen saanut.

Alapuolen kuvassa värjäys tapahtuu kantokäävillä, jotka eilen pilkoin pieniksi ja laitoin kuuman veden päälle ja annoin olla tähän päivään kunnes keittelin ensin yhden tunnin sen jälkeen lisäsin kidesoodaa että ph nousi 10:een ja taas keittelin tunnin, jonka jälkeen siilasin käävät pois ja laskin ph:n 5:een. Sitten vasta pistin langat sinne, mutta piti lisätä vettä siilaamisen jälkeen vettä koska liemi oli tosi sakean väristä, mutta siitä huolimatta lankoihin tulee vahvat sävyt, lankana keskimmäinen l.valk. 7-veikkaa ja nämä kaksi muuta vyyhtiä on norjalaista 100 % villaa, väri vaaleampaa.


Tässä on sitten tänään keräämäni taulakäävät pilkottuna jotta laitan sitten siihen myös kuumaa vettä ja annan olla huomiseen, jos sitten keittelisi, nämä löysin lähimaastosta kaatuneesta lahosta koivusta, isoja kääpiä ja tuoreita.

Keräsin ihan kokeilumielessä pienen pussillisen isohirvenjäkälää eilen sienireissulla, tällä pitäisi saada hyvää keltaista eli onhan tässä vielä kokeilun meininkiä. Jospa nuo kuivattaisi ensi kevääseen, ajattelin ne samettijalatkin säästää ensi kevääseen, mukavasti ovat kuivuneet.


Tässä kuva taas väärinpäin mutta valmistuneet ensimmäiset maatuskat ja ensimmäiseksi pitää sanoa että ohjeen peukalo on liian pieni, minunkin peukkua ahdistaa näissä koska olen pienikätinen.
Eli verihelttaseitikin jaloilla värjätty lanka tuo oranssi ja keltainen muistaakseni pietaryrtti, en ole sata varma. Kauniit näistä tuli.

Näissä maatuskoissa sitten värit ovat toisin päin, halusin nähdä minkälaiset näistä tulisi ja näissä on peukkua suurennettu.

Tässä on aloitetut Kertut (sukat siis) siitä kontaktivärjäyslangasta (muovipussissa puna- ja keltasipulia ja verihelttaseitikin perkeitä, 2 vkoa pussissa pidettiin). Näistä tulee ihan mukavan hempeät.


No ensiviikon jälkeen olisi se ns. sopeutumisvalmennuskurssi, pientä kutinaa mahan pohjassa alkaa olla, jännittää. Mutta tiedän että siitä on apua tähän fibromyalgiaan ja neuvoja yms. kanssasisaruksia siellä joiden kanssa voi vaihtaa mielipiteitä.

8 kommenttia:

 1. Sie se jaksat vieläkin värjäillä ja kokeilla kaikkea uutta. Nuo käävät on varmasti mielekiintoisia värin antajia.
  Ihania maatuskoja olet neulonut.
  Mukavaa kurssia, varmasti saat monta hyvää kikkaa fibron kanssa elämiseen, kerro sitten meille muillekkin "kärsijöille"

  VastaaPoista
 2. Upeat lapaset ja on sulla lankoja. Valinnanvaraa taitaa riittää :)

  VastaaPoista
 3. Ihania värjäyksiä. Hienoa,kun kerrot kaikki käytettävät ainekset. Kerttu-lapaset ovat upean väriset ja alimman kuvan pitsineule on kaunista.

  VastaaPoista
 4. Kauniita lapasia taas tulossa ja valmiina roppakaupalla. Tuo Kerttu-malli on näköjään ihana lapasinakin.

  VastaaPoista
 5. Heippa, sie olet kovasti ahkeroinut, värjäystä, lapasen ja sukan tekeleitäkin on valmistumassa. Niin aina, osaavat kädet tekevät.

  VastaaPoista
 6. Upeat värit maatuskoissa, mutta aivan mahtavat tulee kyllä noista Kertuista, tosi hyvin sopii nuo pienet täplät elävöittämään lankaa, eivät kuitenkaan tallo kaunista pitsimallia jalkoihinsa!

  VastaaPoista
 7. Vauhtisi tuntuu vaan kiihtyvän syksyn edetessä!!! Mielenkiintoisia nuo kääpävärjäykset...
  Ja maatuskat niin suloisen kauniita!!!!!

  VastaaPoista
 8. Ihanat maatuskalapaset :) Liian pienet peukalot ovat kamalat - minulla on tapana tehdä aina liian pienet jos en tee mallista :(

  VastaaPoista