Kommentti olisi kiva yllätys vieraillessasi blogissani.

lauantai 15. syyskuuta 2012

Hehkuvat värit II

Nyt minulla oli iso satsi verihelttaseitikin lakkeja yli 10 litraa ja siitä tein keitoksen eilen illalla ja tänään sitten värjäsin. Tässä alla on ensimmäinen värjäyskerta tässä liemessä eli nuo pienemmät vyyhdit ovat 7-veikka valkea 150 g, vasemmalta Heritagen 100 g l.valkea ja sitten seuraava vaaleampi iso vyyhti on bambusukkalanka (75 % villa, 25 % bambua) 100 g l.valkea. Näistä tuli hyvin vahvat värit, ainut oli ettei tuo bambusukkalanka ottanut niin voimakkaasti väriä itseensä, mutta nätti sävy. Nämä langat esipuretin.
 

Tässä on toinen värjäyskerta samassa liemessä, sävyt vaaleammat, aloitetaan vasemmalta Tico Tico l.valkea 100 g, sitten se vaalein harmaa 7-veikka vieressä 150 g. Hyvin sellaisen ruskean sävyinen tuli tuosta vaalean harmaasta langasta, mukava väri sekin. Tässä en esipurettanut lankoja vaan laitoin alunan liemeen ennen värjäystä ja sainkin sitten huuhdella enemmän, väriä lähti tosi paljon.


Nonniin sitten tässä onkin se verihelttaseitikkien jaloista tehty väri, joka oli todellakin yllättävä minulle... Oikealta bambusukkalanka 100 g l.valkea erottuu taas, keskellä Heritagen l.valkea 100 g tuli ihana sävy ja sitten vasemmalla Gjestalin Maija 50 g tämän värjäsin näiden kahden vyyhdin jälkeen ja jätin vielä liemeen kun lähdimme koiria käyttää ulkona. Kotiin tultaessa oli tarttunut noin voimakkaasti tähän vyyhtiin väri, vaikka oli yksi kerta ennen värjätty tässä liemessä. Olisikohan ollut jotain 8 litraa tätä valmista värilientä kun aloin värjäämään. Näitä lankoja en esipurettanut vaan aluna tuli sitten kun aloin värjäämään. Mutta väriä ei lähtenytkään niin hirvittävästi kun huuhdoin.

 
Nyt sitten perkeet on laitettu samaan kattilaan eli jalat ja lakit, näistä sitten keittelen uuden liemen, odotettavissa varmaankin oranssia.

4 kommenttia:

  1. Voi, miten kauniita sävyjä jälleen!

    VastaaPoista
  2. Jopa on komiat värit. Ihan vetää hiljaseks,... komeita.

    VastaaPoista
  3. Kylläpä on kauniit värit, sievä oranssi nuilla veriheltan jaloilla. Toimisikohan sama muuten veriseitikillä? Erottaisi jalat ja lakit erilleen, hmm? Täällä pohjoisessa oli aamulla pakkasaamu, nyt on varmaan puolukat parhaimmillaan. Flunssa vaan iski ja ei jaksa lähtä puolukkaan. Kyllä tuntuu ihan, jotta sienet on kyllä parhaita värinantajia lankaan. Yllättäviä ja näyttäviä, ja miten paljon vaikuttaakaan värihin maa-aines jossa sieni kasvaa ja sääolosuhteet. Siitäkin voisi ihan kirjaa pitää, millaisen kesän sienillä ja millaisen maaston ja maan sienillä on värjännyt. Kuhan flunssasta toivun, pitänee käydä katselemassa verihelttaseitikeitä, josko kuivattaisi talven varalle niitä. Voisi sitten kontakti väri kokeiluja tehdä. Tervesin siskolikka.

    VastaaPoista