Kommentti olisi kiva yllätys vieraillessasi blogissani.

sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Hehkuvat värit

 
Nyt sitten värjäsin allaolevilla sienillä ja ainoastaan lakeilla, jalat erikseen keittelen ja värjään niillä sitten. Eli kyseessähän on se verihelttaseitikki, jota muuten pitää vieläkin kerätä lisää, sen verran tykkästyin mitä väriä sain.
 
 

Eli tässä on sitten oikealta lähdetään Gjestalin Maija l.valk. 100 g (2 vyyhtiä) tuli enemmän oranssimainen mutta ei liian kirkas. Keskellä sitten on 150 g valkoista 7-veikkaa, väriä en osaa sanoa mikä on mutta erittäin hyvä väri! Eli nämä 5 vyyhtiä on värjätty ensimmäisen kerran värjäysliemessä. Vasemman puoleiset 3 vyyhtiä on toinen värjäyskerta ja yllättävän voimakas oranssi tuli siihenkin ja värjäsin 150 g 7-veikka valkoista. Mietin pitäisikö vielä siinä värjätä vai mitähän tekisin, voisin tietenkin lakkeja vielä keitellä siinä, kun on niin vahvaa väriä.


Laitampa pari kuvaa kun sienimetsässä olen käynyt, tässä alhaalla kasvaa punavyöseitikkiä joka voi muuten kasvaa ryhmässä ja tässä ne ovat kuusen alla. Tällä hetkellä langat värjäysliemessä tulossa, katsellaan mitä väriä tulee siitä, postaan myöhemmin.


Tässäpä sitten kasvaa sitä nummitattia tätä löytyy niin paljon tienpohjissa metsässä ja metsäteillä yleensä. Tällä saa sitä sinapinkeltaista väriä. Ei muuten haittaa oli sitten kuinka vanha sieni kun värjää, voi sanoa että sen parempi. Korjaus tähän sieneen ei siis äikätatti vaan nummitatti mutta väriä antava kylläkin.


7 kommenttia:

 1. Kylläpä tuli upeita värejä sienistä, värit ovat niin hehkuvat, mutta eivät kuitenkaan liian räikeitä. Puretatko muuten langat etukäteen vai laitatko puretusaineen suoraan väriliemeen, kumpikohan on parempi tapa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puretin langat etukäteen,jostain luin että vähemmän lähtisi väriä kun etukäteen purettaa, hanasta laskin lämpimämpää vettä ja laitoin 100 g kohti 1 rkl alunaa, unohdin viinikiven laittaa sinne sekaan värjäyksessä mutta eihän tuo haitannut.

   Poista
 2. Ei kyllä uskoisi että noin upeita värejä saa sienistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotahan jos ja kun saan veriseitikkiä..... sitten väri voi olla vielä tummempaa ja miten sanoisin täyteläisempää....

   Poista
 3. Hyvät värit sait. Sinulla on ollut sieniä aika paljon, kun noin moneen vyyhtiin riittivät. Minusta kolmatta väriä ei enää kannata ottaa, sillä valonkesto heikkenee noissa jälkiväreissä. Keitähän nyt jalkaliemi.
  Onko varmasti aikkätattia eli maistoitko? Minä värjäsin tuollaisella tienvierustatilla ja olin sen mielestäni tunnistanut nummitatiksi. Kaksi muovikassillista oli sieniä, eivät enää meinanneet mahtua 40 litran kattilaan. Sain vahvaa keltaista, lankoja oli varmaan noin 40 gr. Olen oikein tyytyväinen tämän syksyn tattisoppaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli verihelttaseitikin lakkeja yli 5 litraa ja ekaan satsiin laitoin 250 g lankoja ja toiseen liemeen 150 g. Tätä pitää saada lisää. Oikeassa olit nummitattihan se mutta hyvä värisieni kummiskin. Korjasin virheen tekstiin myös.
   Täällä viime yönä pakkasyö...hrr... lieköhän mitä sieniä mennyt nyt, jospa ei....

   Poista
 4. Upeat värit noista sienistä tulee,mitähän ihanaa sie noista langoista meninaat tehdä.

  VastaaPoista