Kommentti olisi kiva yllätys vieraillessasi blogissani.

perjantai 21. syyskuuta 2012

Tänään hyvä saalis metsäreissulta

Tänään oli erittäin loistava keli ulkoilla metsässä, kävin parissa uudessa paikassa missä en ole tänä vuonna vielä sieniä katsellut ja toinen oli varsinkin sellainen paikka jota olen vain ohi mennessä katsellut mutta olikin aivan loistava paikka rinteinen kangasmetsä kantoineen. Entisestä paikasta sain paljon verihelttaseitikkejä. Ensimmäinen paikka missä kävin löysin ryytiorakkaita aika mahtavasti laakeana sammaleessa, ne ovat tuossa sankon pohjalla. Löysinpä muutaman suomuorakkaan yhden ison ja kaksi pienempää joiden päälle olin vahingossa kävellyt koska ne eivät niin heti erotu metsätieltä. Sitten kävin entisessä paikassa josta löysin valtavasti verihelttaseitikkiä, nousevat äkkiä ed. kerrasta. Tämän jälkeen kävin vähän keräämässä puolukoita. Siirryin sitten ihan toiseen paikkaan autolla ja koirakin oli sitten autossa sen aikaa kun sitä uutta paikkaa tarkastelin, tiet oli niin lähellä että ei ollut turvallista koiraa päästää irti. No se oli oikein aarrepaikka, verihelttaseitikkiä löytyi mukavasti, ruosteorakasta myös löytyi ja sitten alkoikin löytymään samettijalkaa vanhoista kannoista, piti autolla käydä välillä käsiä tyhjentämässä, ei ollut kuin pieni pussi, taas uudelleen katselemaan löytyykö lisää ja löytyi, tuossa alhaalla on päivän saaliskuva, jossa vasemmalla puolella noi isot lohnakkeet ovat niitä samettijalkoja. Sen alapuolella lähemmin nämä samat sienet, sitten sen alapuolella tulee olemaan yksittäisiä kuvia kun ne ovat ns. maassa vielä kiinni.
 
päivän saalis
 
 
samettijalat
 
samettijalka puunrungossa ja toinen kannossa

 
suomuorakas


Tässä yllä olevassa kuvassa on yhdet perussukat mitkä olen nyt saanut tehtyä, ulkolaista 100 % villalankaa värjätty erilailla kuin normaalisti, eli aluna-puretettu lankavyyhti kosteana on laitettu muovirasiaan taittaen, päälle on kaadettu verihelttaseitikin värilientä ja jotain keltaista värilientä (en muista mistä tämä keltainen). Annettu olla siinä muovirasiassa viikon ajan kansi kiinni ja olikohan ihan ulkona säilytys. Viikon jälkeen pesu ja kuivaus. Aika hyvin tuli rannutus näihin sukkiin ihan omin keinoin. Tämä sinivärinen vyyhti on löytö kirpputorilta jossa kävin tänään, piti heti ostaa pois, maksoi 8 € ja n. 200 g vyyhti ja 100 % villalankaa. Jollain ollut jemmassa, tuoksu on hiven paha, täytyy tuulettaa.

Tämä viikko ollut ulkoilua aika reippaasti, milloin värisieniä milloin suppiloita kerännyt.
Vähän on onneksi ollut hirvikärpäsiä, on niitä joutunut kaivelemaan niskasta ja milloin hiuksista. Mutta niihin on tottunut ja ei ne tunnu niin pahalta. Huomenissa sitten alkaisi värjäystouhut, liemien keittelyt ja ehkä jo värjäilen lankoja tai sitten sunnuntaina, liemien keitossa meneekin sitten aikaa. Katsotaan miten menee.....

KIITOKSET KAIKILLE JOTKA OVAT KÄYNEET BLOGISSANI, NYT ON OLLUT PALJON KÄVIJÖITÄ JA KAIKKI EI JÄTÄ PUUMERKKIÄÄN. MUTTA KIVA KUN KÄVITTE!

10 kommenttia:

 1. Kylläpä on mahtava sienisaalis. Tuo muovirasiassa värjääminen on minulle aivan uusi asia. Tänään värjäsin langat niillä verihelttaseitikeillä, annan olla vielä yön yli väriliemessä ja vasta aamulla sitten huuhtelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime syksynä sitä ensimmäisen kerran kokeilin, eli otetaan tehdystä värjäysliemestä pieneen pulloon tai astiaan sitä lientä ja sitten kun tehdään toista lientä niin siitä sitten kans samalla lailla lientä pulloon. Sitten käytetään niitä liemiä tuohon värjäykseen... mukava tapa värjätä. Teehän vielä se jalka ja lakki liemi kun olet värjännyt molemmilla, eli lakit ja jalat uuteen liemeen ja keitä ne uudelleen, saat oranssia väriä.

   Poista
 2. No jo on mahtava sienisaalis! Ja tuo raitavärjäys vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta...

  VastaaPoista
 3. Värjäys olisikin mielenkiintoista, kun vaan olis tilaa missä tekis sitä. Kivasti raidottuvaa lankaa oletkin saanut tehtyä. Kyllä minäkin vielä joku päivä värjäilen =)

  VastaaPoista
 4. Ompa siinä saalista, noilla värjäät monta vyyhtiä.
  Miekin tänään vähän keittelin,ja nyt on nokka tukkees ja flunssanen olo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään olen keitellyt liemiä, neljäs isoin liemi tulossa niistä verihelttaseitikin lakeista. Muut liemet ovat vähän pienempiä mutta seitikeistä nekin, punavyöseitikkiä, sitten keltaisen erisävyisiä seitikkejä, niistä on tullut ihan oranssin sävyjä, mutta huomenissa sitten alan värjäämään lankoja, tänään vyyhdittänyt sitten lankoja.

   Poista
 5. Hienoja värjäyksiä ja kiitos kommentoinnista. Nuo verihelttaseitikin väriset on mun makuun erityisesti.

  VastaaPoista
 6. Mahtava on saalis !
  Ja söpöt raitasukat olet tehnyt.

  ps. huomenna on sen lemmikin vuoro :)

  VastaaPoista
 7. Raitavärjäys on ihan minun lempparia!

  VastaaPoista
 8. Kylläpä oli komeita samettijalkoja! ja paljon. Niin nekin ovat vasta nyt tänä vuonna nousseet. Kun kävin Juuassa noin kk sitten löysin vain yhden samettijalan, kokeilin kyllä katsella jos olisi enemmän löytynyt, muttei. Voi tekisi mieli kyllä värjätä, mutta nyt on tämä muuttotouhu ja työt lisäksi. Pitänee talveen säästää ja kokeilla raita lankoja minigrip pussilla tehdä. Kivat nuo raitasukat! Luonnolliset ja hauskat raidat. Miten valtavan näköinen suomuorakas! Tuli mieleen olisiko raitalankojen keltainen koivunlehtiliemi? Tai saniainen. Terveisin siskilikka.

  VastaaPoista