Kommentti olisi kiva yllätys vieraillessasi blogissani.

sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Värjäyksiä sienillä edelleen....

 
Perjantaina aloittelin liemien keiton, keittelin kielon lehdistä, punasuomuseitikistä liemet. Lauantaina sitten värjäsin näillä liemillä ja vasemmalla kuvassa iso l.valk. 100 g bambusukkalankavyyhti on värjätty punasuomuseitikillä, ei ollut paljoa sientä mutta hyvin vahvan liemen antoi, väri kylläkin haalea ruskea. Oikealla puolella on 7-veikkaa l.valk. 150 g kielon lehdillä, hailakan mitenkä sanoisin sävyn sain, liikaa lankaa laitoin liemeen... mutta ihan kiva sävy muuten.
 

Lauantaina keittelin samettijaloista liemen, n. 3 kg samettijalkoja, pienin palasiksi, parin tunnin ajan keittelin, ihanan lilan sävyinen liemi tuli. Illalla juolahti mieleen, laitampa jäähtyneeseen liemeen purettamattoman lankavyyhdin eli laitoin 100 g l.valk. bambusukkalankaa ja hyvin otti väriä jo silloin. Keittelin sitten keltaiset seitikit ja mitä muitakin sieniä nappailin joukkoon mukaan. Sen jälkeen keittelin verihelttaseitikin jalat, joita olikin sitten aika iso  määrä.

Tänään aloin sitten värjäilemään, ensin otin samettijalkaliemikattilan keiton alle ja vyyhti oli edelleenkin sienien seassa, väri oli todella tumma, vähän lilaa seassa. Mitään puretuksia en laittanut keittämisen aikana eli keitin vielä reilun puoli tuntia ennenkuin huuhdoin. Huuhteluveteen laitoin vähän enemmän etikkaa, huuhdoin ja lähtipä muuten erittäin vähän väriä huuhdellessa, tosi tyytyväinen olen sävyyn.  Nuo kolme keskimmäistä harmaata ovat 7-veikkaa l.valk. 150 g sitten tämän ison vyyhdin jälkeen laitettu liemeen edelleen sienet liemessä, puretusta en laittanut nytkään, keittelin tunnin ajan ja hyvän värinen harmaa siitä tuli. Etikkaa vähän enemmän ja huuhtelut ja väriä ei irronnut paljon nimeksikään.

Nuo kaksi vasenta vyyhtiä on sitten värjätty niillä keltaisilla seitikeillä + muita saman sävyisiä sieniä. Tico Tico l.valk. 100 g laitoin alunan kanssa liemeen ja mukavan värinen tästäkin tuli, väriä kyllä irtosi huuhtoessa.


Samettijaloilla värjätyt langat

Nyt sitten on verihelttaseitikin jalkaliemi lämpiämässä  ja laitan siihen 150 g l.valk. 7-veikkaa ja l.valk. Tico Ticoa 100 g. Meinaan jättää sen ensi yöksi liemeen sitten lopussa, huuhtelen huomenissa ja kuvaan sitten.

Marja-aronian marjoja keräsin sankollisen ja meiniki  on kokeilla taasen niillä värjäämistä, nyt ovat paljon kypsemmän oloisia kuin viimeksi kokeilin tehdä värjäyksiä. Verihelttalakit odottavat myös keittämistä ja orakkaat myös, suomuorakkaita pitäisi löytää lisää.

Ensi viikon lauantaina olen lähdössä Juukaan isän luona käymään, meininki ajaa Rautavaaran takaa ja yhtä hiekkatietä missä on paljon kangasmetsää, josta viimekin vuonna löysin samettijalkoja ja tummia orakkaita. Jos sieltä saisi täydennyksiä värjäyksiin.

4 kommenttia:

 1. Ei voi muuta kuin ihailla siun värjäyksiäsi.
  Nuo lilan väriset ovat tosi kauniit.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoisen väriset langat, kauniita kaikki!

  VastaaPoista
 3. On sinulla nyt ihania lankoja talven varalle.
  Noista sävy sävyyn lankoista saakin paljon ihania juttuja :)

  VastaaPoista