Kommentti olisi kiva yllätys vieraillessasi blogissani.

sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Sunnuntaivärjäykset

Eilen keittelin värjäysliemet, jotta olisi helpompaa värjätä tänään. Sattuikin oikein kaunis tuulinen päivä, olisi ollut hyvä käydä suppiloitakin keräämässä, mutta nyt ei jaksa enää, just äsken lopettelin värjäystouhut.
 
 
Tässä yläpuolen kuvassa on värjätty verihelttaseitikin lakeilla taasen ja niitä lakkeja oli varmaan taas melkein 10 litraa. Oikealla valkoista 7-veikkaa 3 vyyhtiä (150 g), toinen vasemmalta on Aapeli villalankaa vahvistettu nylonilla (lähtöisin Iisalmesta Anttilan tilalta) ostin Kuje lankakaupasta 100 g luonnon valkoista, vasemman puolimmainen on Gjestalin puhdasta uutta villaa 100 %  (50 g).
 
Tässä on sitten erilaisista seitikeistä tehtyjä värjäyksiä. Oikean puolimmaiset ovat 150 g l.valk. 7-veikkaa, värjäys epäonnistui, kuva vääristää tuli sellainen hailakan ruskea eli beesi. Tämä siis on punavyöseitikillä värjättyä kokeilin rautasulfaattia että olisin saanut toisen sävyistä, eipä tullut, mikä meni pieleen, täytyy mietiskellä. Keskellä 3 vyyhtiä on valkoista 7-veikkaa 150 g, värjäsin erilaisilla keltaisilla seitikeillä. Kaksi vasemman puoleista on myös erilaisilla keltaisilla seitikeillä, tein eri liemet, lankana tässä Gjestalin puhdasta uutta villaa 100 g l.valk. Nämä ovat kosteimmat vyyhditkin kun viimeisenä laitoin ne kuivamaan.
 
Laitoin kielon lehtiä likoamaan kattilaan, katsotaan milloin keittelen. Sitten pitäisi yrittää orakas tai samettijalkavärjäystä. Orakkaita olen kerännyt paljon ja kuivatellut niitä autotallissa.

9 kommenttia:

 1. Mie olen mykistynyt,upeita värejä ja paljon.
  Oot sie ahkera.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkä talvi edessä... ja silloin ei pahemmin värjätä ulkosalla ja luonto mitä mukavin tällä hetkellä liikkua ja etsiä värjättävää....

   Poista
 2. Voi että sinulla on taas kauniita lankoja, minäkään en tuota värjäyshommaa osaa nyt ollenkaan lopettaa, ajattelin itsekin huomenna mennä hakemaan vähän kielonlehtiä....Voisikohan muuten saniaisen lehdillä värjätä lankaa, ovat nyt niin kauniin kellanruskeita???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä saniaisella pystyy värjäämään, mesiangervo on myös hyvin voimakas keltaisen antaja, jota vielä kyllä luonnossa on, viime vuonna värjäsin myöhäsyksyllä mesiangervolla, antoi hyvän värin.

   Poista
 3. Mummon kanssa pentuna värjäsin lankoja ja kehräilinkin. Nyt ei ole mummoa enää, mutta kasa mm. koivulla, sipulilla, eri seitikeillä, kanervalla jne. värjättyjä lankoja. Kiinnostus olisi kova, mutta aikaa vievää puuhaahan se on. Kotona on huonohkot mahdollisuudet tehdä lankakeitoksia ( kolme liian uteliasta lasta)

  Minulta löytyy mm. mummon kokonaan tekemä takki, mihin se on itte kehränny villan ja sitten värjänny langat ja lopulta kutonut kankaan. Ja noita takkeja on vain 5 kappaletta ja kaikki on erilaiset. Mummo reippaasti yli 70 kymppisenä värjäili lankoja ja kolusi metsiä ettimässä kasveja ja sieniä millä voi värjätä.

  Värjäilemisen riemua ja neulomisen onnea.
  -siperoinen-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Siperoinen! Mukava kuulla että on jotain muistoa mummostasi olemassa, nuo ovat tosi aarteita. Metsässä liikkuminen on antoisaa ja katse maassahan sitä liikutaan siellä että jotain mielenkiintoista löytyisi, kuten olen tuonut ilmi tykkään liikkua luonnon helmassa, vaikkakin karhujuttuja liikkuu, mutta se karhu tulee vastaan jos on tullakseen.

   Poista
  2. Viimeksi tänään kaappeja järjestellessäni tuo elämää suurempi takki tuli vastaan ja lapsia jaksoi taas jälleen kerran kiinnostaa miten se on tehty. :-D Vanhempi tyttäristä toivoi, että tekisin äitimummon langoista jotain kivaa ( lötköpötköpipo tai huubituubihuivi) ja pienin ehdotti, että päiväkodin pihassa on niitä malja-alonioita, väljätään mekin.

   Olen vahvasti sitä mieltä erään päiväkodin tätin kanssa, että työ haittaa harrastuksia. ( nytkin yövuoro). Täl viikol ei tehdä sitten mitään haastavia juttuja, kun (t)yömyyräilen, ihan vaan perussukkaa ja ainaoikeeta tuubia tikuttelen. ( vahingosta viisastuneena!)

   yömyyräilyin,siperoinen

   PS. Kaverini aivopesee kovasti oman blogin perustamiseen, mutta vuorotyö ei oikein anna periksi. Saas nyt nähä.

   Poista
  3. Minäkin mietin vuoden ajan tätä blogin perustamista, mutta sitten päätin vain eräänä heinäkuun 2012 päivänä että nyt alan pitämään blogia, tää on hyvä ns. muistivihko mitä on tehnyt ja milloin. Tutkaile bloggeria, ihan helppoa tämä on ja saa ns. blogiystäviä.

   Poista
 4. Voi miten kateellinen olen noista ihanista langoistasi.
  On kyllä niin kauniita !

  VastaaPoista