Kommentti olisi kiva yllätys vieraillessasi blogissani.

tiistai 16. lokakuuta 2012

Marja-aronian marjoista viimeiset värit

Nyt sitten on marja-aronian väriliemi käytetty aika tarkkaan eli vasemmalla 3 vyyhtiä 4. kerta siinä liemessä ja oikealla 3 vyyhtiä 5. kerta siinä liemessä, hurjasti ei ole värieroa. Mutta täytyy todeta että on hyvä värin antaja ja riittoisa, sävy muuttuu sitä mukaa kun värjää useammin samassa liemessä.  Alemmassa kuvassa on lähiotos 4. ja 5. värjäyskerrasta, eroa ei huomaa palkon lainkaan ehkä 4. kerta on hieman kirkkaamman oloinen. Eli lankana tässä on 7-veikan l.valk. lanka ja tässä määrä yhteensä 300 grammaa. Aluna puretus ja se vielä että olen yön yli pitänyt kattilassa ja sitten vasta huuhdellut ja vesi kirkastuu tosi nopeasti huuhdellessa.
 
 

 
Sekalaiset keltaiset ja verihelttaseitikkien liemiseos kattilassa ja lisäsin siihen liemeen veriseitikkiliemen ja meininki värjätä turkoosia 7-veikkaa. Jos sitten keittelisi suomuorakkaista liemen, ovat likoamassa jo.

Lisäys: Värin kestävyydestä on ollut kyselyjä marja-aronialla värjätessä, se  on kokeilupuolen juttu minulla ainakin eli teen sukat ja niitä sitten pidetään ja pestään jne... Omaan käyttöön nämä langat on ja lahjaksi suvulle sukkaa, lapasia...   Tiedustelin asiasta Riihivillan Leenaa ja hän sitä mieltä että värinkestävyys on huonompi, että myyntiin ei kannata ainakaan tehdä. Mutta tekemällähän tätä oppii ja saa tietoa ajan kanssa itsekin. Muilla marjoilla en ole kokeillut värjäystä ainoastaan tällä marja-aronialla.

9 kommenttia:

 1. Anoppi lupas kerätä mulle marja aroniat talteen, niin kohta määkin saan tuota väriä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Kannattaa siis keitellä runsaan suolan kanssa, itse keittelin monta tuntia ja sitten kun siilasin liemen, oikein marjoja survoin että lähti sitä väriä lisääkin.
   Se on jännä miten tuo väri on muuttunut kiehuttamisen aikana, jännästi se on sirissyt kun olen uudelleen lämmitellyt, oli muuten väliäkin pari päivää kunnes taas uudelleen keittelin. Mutta sitten kannattaa pitää kyllä yön yli liemessä ja huuhdella vasta seuraavana päivänä, siis tosi vähän väriä lähtee silloin kun suoraan alat huuhtomaan kattilasta vaikkakin lämpimään veteen laitat jossa on vähän enemmän etikkaa.

   Poista
 2. Onko sinulla kokemusta, miten aronialla saatu väri pysyy pesusta toiseen? Kouluaikoina (käsi- ja taideteollinen) meille opetettiin, ettei marjoista saadut, kauniit värit pysy langoissa pesuissa, vaan huuhtoutuvat pois ja haalistuvat. Tarkistin vielä asiaa käsityöopettajaltani muutama viikko sitten. Hän oli edelleen sitä mieltä, eikä kehoittanut värjäämään marjoilla. Mutta ovathan puretusaineet saattaneet muuttua, joten kyselinkin sinun kokemusta näistä marjavärjäilyistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt täytyy sanoa ettei ole kokemusta, mutta pitää tehdä sukat itselle tuosta väristä ja siten kokeilemaan. Tuon marja-aronian marjat muuten keittelin suolan kanssa reippaasti pistin sitä (Hattiksen sivuilla on myös juttua). Olen kuullut kyllä että marjojen kanssa on huonompaa pysyvyys, mutta nyt teen testausta tekemällä sukat itselle ja pitämällä niitä ja pesemällä. Ja tästä sitten kommentoin blogissani.

   Poista
  2. Olempa vielä kova pitämään villasukkia ja jalkani on kovat hikoilemaan vielä. Katsotaan kuis käy, mielelläni kyllä itsellä pidän noi langat ja saatan sukulaisille tehdä sukkia, lapasia yms. Näin sitten saadaan tietoa kestävyydestä. Sisko myös värjää joten häneltä tulee tietoa sitten lisää.

   Poista
  3. Kiva kuulla kokemuksistasi. Väri olisi nimittäin todella väkevä muihin verrattuna, joten olisi kiva jos pysyisi. Jäänpä odottelemaan vastaustasi.

   Poista
 3. No on kyllä ihmeainetta tuossa marja-aroniassa! Upeita värejä..
  Mua kans kiinnostais tuo värien pysyvyys....

  VastaaPoista
 4. Upeaa upeaa, pakko hommata muutama aroniapensas lisää ensi keväänä, sillä haluun tuota väriä.

  VastaaPoista