Kommentti olisi kiva yllätys vieraillessasi blogissani.

sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Värjäystä vieläkin mm. marja-aronian marjoilla, veriseitikeillä ja oranssiorakkaalla

Tässäpä niitä värjäyksiä taasen.... hyvää keliä on ollut värjätä. Eilen värjäsin valmiilla liemillä ja jätinpä sitten täksi aamuksi huuhteluun eli lilluivat siellä väriliemessä yön ajan. Tässä alapuolella kuvassa punaoranssi väri tulee veriseitikistä 150 g valk. 7-veikkaa. Kaksi vyyhtiä vasemmalla on Gjestalin puhdasta uutta villaa l.valk. 100 g värjättynä oranssiorakkaalla ja väriksi tuli sellainen ruskea.
 
 
veriseitikillä vasemmalla ja oranssiorakkaalla oikealla värjätyt

Marja-aronialla värjättyä 
Tässä yläpuolella kuvassa on 7-veikkaa valk. 3 vyyhtiä vasemmalla ja oikealla 2 vyyhtiä Gjestalin puhdasta uutta villaa 100 g. Nämä langat on värjätty kolmannen kerran samassa liemessä ja tosi vahva väri tuli. Nyt laitoin samaan pataan vielä neljännen kerran 150 g l.valk. 7-veikkaa. Saa nähä minkävärinen violetti tulee. Nimittäin meni jokunen päivä etten värjännyt tuolla marja-aronian liemellä niin se liemi "sirisi" silleen jännästi kun aloin kuumentaa mutta hyvää sävyä antaa. Vahva väri on todellakin. Pitää kerätä talteen loput marja-aronian marjat, ei niitä kovin paljoa ole, mutta voi ainakin kokeilla siihen minigrip-pussi värjäykseen.

Täällä todella mukava ilma ja mietinkin että lähtisinkö käymään suppilovahveroita keräämässä, jokunen viikko kulunut etten ole käynyt, joten varmaan ovat kasvaneet.

8 kommenttia:

 1. Miten loistavan värisiä lankoja.
  Olen kyllä niin vihreä noista :)

  VastaaPoista
 2. Voi että, miten kauniita värejä! Ja tuo marja-aronia-väri ois just mun lemppari!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin tosiaan neljännen kerran marja-aronia liemeen 150 g l.valk. 7-veikkaa ja mitä äsken katsoin sitä niin näyttääpi tulevsn samanlaista tummempaa lilaa... Ei kannata herkästi heittää lientä pois, näyttää olevan niin väririittoisaa ja se mikä kannattaa myös huomioida, kun yön yli jättää liemeen likoamaan niin seuraavana päivänä kun huuhtelee niin eipä lähde niin hirveästi väriä mitä nyt ensimmäiset huuhteluliemet, aika vähällä pääsee.... Veriseitikin liemessä ollut vyyhti vaikka olikin yön yli, sai huuhdella ihan riittämiin asti...Niillä orakkailla kun värjäsin, puretusta en laittanut ollenkaan ja huuhteluvesi kirkastui äkkiä.

   Poista
 3. harmi että mei aronipensaaseen tuli vain kolme marjaa, niistä ei noin upeaa lankaa saa aikaseksi.
  Miten saat langat hyvin kuivattua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ne ovat ulkona päivän toista ja sitten roudaan ne sisälle kuivamaan, jossakin missä roikkumaan saa ne, tällä hetkellä saunassa olen lopuksi kuivannut (lattialämmitys siellä).
   Meillä on marja-aronia pensasaitana, olisikohan tänä syksynä jo 7 vuotta. Mustarastaat alkoi syömään, silloin hokasin nyt pitää kerätä näitä marjoja jos jotain meinaa niistä saada aikaseksi.

   Poista
 4. Hei vaan, miten ihanan värisiä lankoja! Kyllä luonnosta saa upeat värit. Olen jo pitkään etsinyt veriseitikkejä, en ole löytänyt. Ehkä täällä pohjoisessa niitäei kasvakkaan. Punavyö- ja kaneliseitikeillä olen värjäillyt, kyllä niistäkin hyviä värejä saa, mutta kyllä tuo veriseitikki on yliveto, minun mielestä. Lankojen värjäys on antoisaa puuhaa, ja kyllä siinä aikaakin saa mukavasti kulumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa että kiven ja kannon alla oli minullakin noi veriseitikit, aina pieni hippunen niitä löytyi, silleen keräsin jonkin verran niitä ja osa oli kuivunut jo mukavasti kun lientä valmistin. Sanotaanko näin että näiltä seuduilta missä asun tosi huonosti löytyi veriseitikkiä. Kyllähän se on totta että lankojen värjäys on vienyt koko käden minulta.... niin kivaa se on!

   Poista
 5. Johan on kauniita värejä. Tuo onkin varmaan mukavaa puuhaa.

  VastaaPoista