Kommentti olisi kiva yllätys vieraillessasi blogissani.

maanantai 23. kesäkuuta 2014

Pihlajaa, haapaa ja suolaheinää vaiheessaan.... ja valmiita sävyjä

Lauantaina keittelin liemiä saniaisesta (sananjalka?), uusi pihlajaliemi, sitten haapa-puun lehdistä, käytin kaikissa muuten kidesoodaa (2 rkl). Tänään oli vuorossa että lämmittelin liemet ja laitoin langat keittymään joksikin aikaa ja sen jälkeen tyhjentelin kattilat sankoihin että saan uutta alkaa keittelee. 
Allaolevassa kuvassa oikealla haavan lehdet ja vasemmalla pihlajan lehti -liemissä langat, aika hurja ero langan sävyissä, ihana kirkas tuosta haavan lehdistä sävy. Aluna puretuksena 1 rkl /100 g lankaa eli molemmissa lankaa 100 grammaa. 


Tässä allaolevassa kuvassa on sitten ihan kattilan täydeltä suolaheinää, sitä on nyt tosi paljon ja kauniin punaiset kukat niissä nyt. Sitä nyt paljon kasvaa, pyörätien varrelta keräsin ihan tosta läheltä. Juurineen päivineen kattilaan (huuhtelin tietysti mullat pois). Annetaan niiden porista ja kiva laittaa lankaa kun ei tarvitse alunaa sinne sekaan nyt.Tässä valmiita värjättyjä lankoja, lankana Viking Ville, oikean puoleiset on värjätty sillä saniaisella, siitä tuli  muuten vihreää mutta eipä ole valonkestoinen, väri on muuttunut selkeästi ja vihreätä näkyy sisäpuolella, vähän ruskean eri sävyjäkin. Mielenkiintoinen varmaan neuloa. Aluna puretuksena alla oleviin lankoihin.
Vasemman puoleiset langat on sitten värjätty ensimmäinen pihlajan lehdistä tehty liemi johon lisätty horsman lientä ja kaunis kellanvihreä. Kyllä pihlajan lehti on hyvä värin antaja ja niin myös haapa.


Värjäilyt jatkuvat... edelleen.. hyvää aikaa olla lomalla ja niitä lupiinin kukkia pitää hakea ... 

4 kommenttia:

 1. Antaako havanlehdet noin komean keltasen, ihan mahtava väri. Suolaheinän väriä odotan innolla.
  Miulla kasvihuoneessa kuivumassa krapit ihanat sävyt, nyt loppu langat ja aluna, pitää varttua eläkepäivään asti ja sormia syyhyttäs.

  VastaaPoista
 2. Mäkin ihailen tuota haavanlehtiväriä.. luulen etten ole koskaan edes kokeillut sitä. Pihlajanlehdillä mäkin olen värjännyt.
  Sananjalkavärille on mulla mulla ihan samalla tavalla, auringossa ollut osa muuttui ruskeammaksi ja vyyhdin sisällä oli vihreämpää.

  VastaaPoista
 3. Tuo haavanlehtiväri jäi muakin kiinnostamaan - sitä pitää kokeilla. Noilla sananjaloilla yritin kanssa, mutta lopputulos kehno ja ne meni uudelleenvärjäykseen....

  VastaaPoista