Kommentti olisi kiva yllätys vieraillessasi blogissani.

keskiviikko 29. elokuuta 2012

Konsultaatioapua kaivataan tunnistamisessa!!!

Elikkä nyt tarvittaisiin konsultaatiota näiden orakkaiden tunnistamiseen, viime vuonna oli minulla tämän tyyppisiä orakkaita värjäyksessä, näistä tulee hyvä väri. Mutta jos joku konkari värjääjä on värjännyt näillä, miten värjäisit kaikista parhaiten hyödyntäen orakkaan???
 
Tämän päivän metsälenkillä näitä löysin kuivalta kankaalta, kuten  myös verihelttaseitikkejä oli paljon siellä, toisessa paikassa kävin ensin ja etsimällä sain etsiä, mutta tuonne tullessa ei tarvinnut paljon liikkua kun sai samanverran. Ja sitten löytyi näitä orakkaita.  Eli kyseessä on ruosteorakas.
 

 Siniorakas
 
 Nämä orakkaat on löydetty kuusimetsärinteestä sammalikosta. Eli oranssiorakas.


Tämän päivän verihelttaseitikkisaalis pussissa, samalla löysin vielä pari vanhettunutta isoa männynherkkutattia, jotka jemmaan värjäykseen myös.
 
  Eli tässä on noiden verihelttaseitikkien lisäksi saatuja.


8 kommenttia:

 1. Voinhan minä konsultaatiota antaa, täältä kotoa käsin vaan en voi samalla lukea Lundmarkin kirjaa, josta heti näkee tärkeimmät asiat kustakin orakkaasta. Samalla tarvitsisin myös kasvimuseon julkaisemaa sienikirjaa, sillä en tiedä mikä orakas on ensimmäisessä kuvassa. Toisessa kuvassa on siniorakas, olikohan se nimi noin. Olen kumminkin kerännyt sitä ja meinaan värjätä kuivatetuilla sienillä. Lundmarkin mukaan tarvitsee ph korotusta 9:sään. Meinaan tehdä sen ammoniakilla, vihreää väriä odottelen. Lundmarkin mukaan erittäin hyvä värjäyssieni. Kolmas kuva on sitten oranssiorakas, sitäkin olen löytänyt pari yksilöä ja ne ovat kuivumassa. Siitäkin tulee vähän toisenlaista vihreää ja ph korkea. Tämä on luokiteltu hyväksi värjäyssieneksi. Kun menen mökille ja jos olen päin honkia kirjoittanut sinulle, niin sitten tulee uutta postia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se eka orakas on punaruskea, sitä löysin eniten. Mutta iso kiitos sulle tiedoista. Eikös aamupissa ole hyvä ammoniakki, olen käyttänyt sitä kääpäliemissä. Nyt sitten pitää löytää siniorakasta lisää ja oranssiorakasta myös. Helposti tunnistettavia ovat kylläkin. Kiitos!!

   Poista
  2. Haa, aamupissa, eipä ole tullut mieleen, kun ammoniakin kalleutta olen päivitellyt. Jos keräis pissan koko perheeltä, niin se varmaan alkais jo nostaa ph:ta.

   Poista
  3. Laita vaan joksikin aamuksi ämpäri vessaan, ja lappu siihen "lorota tähän".

   Poista
 2. Sie vaan sieniä löydät, mie en edes mene metsään, kun hirvikärpäsiä on ihan tolkuttomasti.
  Jännityksellä odotan mitä värejä noista orakkaista saat.

  VastaaPoista
 3. Sitä on tottunut noihin hirvikärpäsiin koirien kautta, mutta tällä hetkellä aivan pienen pienet kärpäset ovat enempi riesa, kun ne lentää silmiin, nenään, suuhun, että saa kakostella kummasti ja pistävät kipiästi.
  Voi olla että menee vähän aikaa ennenkuin pääsen värjäämään, siskolikka tulossa kylään lauantaina ja lähdemme sienimetsään taas harimoimaan enemmälti.....

  VastaaPoista
 4. Minä en montaa sienilajia tunnista !
  Tulee varmaan ihania värejä :)

  VastaaPoista
 5. Miun blogissa on siulle postia tunnustuksen merkeissä, käyppä katsomassa.

  VastaaPoista